Pariz vodič

Pariz vodič

Uvod

Teritorijalna organizacija Francuske i Pariza

Francuska se sastoji od stotinjak departmana, svaki sa (najčešće) dvoznamenkastom brojčanom oznakom. Sam Pariz je departman 75. Pariz se sastoji od 20 arondismana (okruga). U prvom se arondismanu nalazi Louvre a ostali se nastavljaju spiralno u smjeru kazaljke na satu (nešto kao puževa kućica). Dakle čim je manji broj arondismana, to je on bliže centru. Francuska također posjeduje i DOM/TOM - DOM su prekomorski departmani (Martinique, Guadeloupe, Réunion) a TOM prekomorski teritoriji (Francuska Polinezija, Nova Kaledonija...). U Parizu živi 2,2 milijuna stanovnika, a u "širem" Parizu, koji uključuje predgrađa-departmane 92, 93 i 94, oko 10 milijuna.

Klima

Zbog blizine Atlantika klima je u Parizu vrlo blaga. Česte su prolazne lagane kiše. Snijeg je rijedak. Ljeti može biti dosta vruće.

Telefoniranje

Svi se telefonski brojevi u Francuskoj sastoje od 10 znamenki, od kojih prve dvije čine "pozivni broj": 01 za Pariz, 02-05 za pojedine dijelove Francuske, 06 za mobitele. Bez obzira od kuda i koga se zove, uvijek je potrebno birati svih 10 znamenki.

Kako doći u Pariz

... avionom

Pariz ima dva velika međunarodna aerodroma, Charles de Gaulle i Orly.

Aerodrom Charles de Gaulle

Charles de Gaulle (CDG, popularno zvan Roissy, po obližnjem mjestu) se nalazi 23 km sjeverno od Pariza. Croatia airlines leti do CDG-a direktno iz Zagreba, let traje oko 2 sata. Od CDG-a se do centra Pariza dolazi RER-om (prigradskom željeznicom). Među terminalima CDG-a vozi besplatni autobus ("navette"). Tim se autobusom dolazi do stanice RER-a na aerodromu, odakle linija B RER-a vozi do centra Pariza (stanica Châtlet). Prilikom ukrcaja na RER u smjeru Pariz-aerodrom treba voditi računa da sve linije B ne idu na aerodrom. Na CDG-u postoji i lokalna autobusna stanica (odmah blizu stanice RER-a), ali korištenje ovih autobusa nije najpraktičnije rješenje za turiste. Pred terminalima se nalaze stanice taksija.

Aerodrom Orly

Orly (ORY)  se nalazi 14 km južno od Pariza. Avionske linije koje povezuju Pariz i ostatak Francuske uglavnom slijeću na Orly. Sa Orly-ja se do centra Pariza dolazi Orlyval/RER kombinacijom. Orlyval je posebna linija željeznice koja povezuje Orly sa stanicom RER-a Antony. Na Antony-ju se presjeda na liniju RER-a B (u smjeru CDG ili Mitry-Claye) i silazi na stanici Châtlet u centru Pariza. Pred glavnim ulazom se nalazi stanica taksija.

Aerodrom Beauvais

Iako je aerodrom Beauvais-Tillé (BVA) udaljen od Pariza koliko i Varaždin od Zagreba, nekoliko ga avio-kompanija, prije svega Ryanair, koriste kao pariško odredište. Aerodrom se nalazi u departmanu Oise, 85 km sjeverno od Pariza. Autobusom se s aerodroma dolazi do stanice Porte Maillot na sjeverozapadu Pariza (oko 1 km zapadno od Arc de Triomphe). Alternativno, s aerodroma se autobusom može doći do 4 km udaljene željezničke stanice grada Beauvais, a odatle vlakom do željezničke stanice Gare du Nord u Parizu.

... vlakom

Francuska ima odličnu željezničku mrežu. Na dužim relacijama voze brzi TGV vlakovi (redovno voze do 320 km/h, testno i do 550 km/h). Međugradski promet se u Francuskoj ne odvija autobusom (kao u Hrvatskoj) već vlakom. U Parizu postoji nekoliko željezničkih stanica (Gare St. Lazare, Gare du Nord, Gare de l'Est, Gare d'Austerlitz, Gare Montparnasse), svaka od kojih poslužuje željeznički promet prema jednom od dijelova Francuske.

... autobosom

Međunarodni Eurolines autobusi imaju terminal u blizini stanice metroa Gallieni (linija 3).

... autom

Pariz je okružen unutarnjom obilaznicom Periferique i vanjskom obilaznizom što ide kroz predgrađa Pariza. Periferique je cesta sa 3 (ponegdje 2) trake u svakom smjeru i nizom izlaza zvanih "Porte". Na Periferique-u je uvijek označen slijedeći izlaz i izlaz koji će uslijediti nakon njega. Za vrijeme dolaska na i odlaska s posla na Periferique-u je velika gužva. U gradu postoje brojne podzemne garaže. U Parizu se vozi "bezobrazno ali nježno" - prihvatljivo je uguravanje na sve moguće načine ali se ne vozi agresivno. Neke ceste nemaju označene trake pa treba stalno voditi računa o bočnoj udaljenosti do susjednih vozila. Treba posebno voditi računa o brojnim motoristima koji se velikom brzinom proguravaju među (najčešće na semaforima) zaustavljenih automobila. Po svaku cijenu izbjegavati kružni tok Etoile (na kojem se nalazi Arc de Triomphe) jer se na njega spaja 12 avenija!

Transport u Parizu

Metro

Metro je podzemna (u nekim segmentima i nadzemna) željeznica i pokriva cijeli Pariz. Ima 14 linija, svaka označena brojem i različitom bojom. Peroni pojedine linije su označeni odredišnjom stanicom kako bi se razlikovali smjerovi vožnje. Za metro postoje pojedinačne, dnevne, tjedne (...) karte, kupuju se na kiosku u podzemnoj. Pojedinačna karta vrijdi od ulaska u do izlaska iz sistema metroa. Prilikom presjedanja između linija 6 i 12 koristiti stanicu Pasteur a ne Montparnasse, jer na Montparnasse-u zapravo postoje dvije stanice metroa povezane dugačkim tunelom. Linija 1 je "najturisturističkija" linija metroa te tu treba očekivati i džepare! U metroima se često pojave razni "muzičari" koji sviraju 2-3 stanice te prošeću vagonom u potrazi za kakvom napojnicom. Ulazi u metro sa ulica Pariza su označeni slovom "M".

RER

RER je pariška prigradska željeznica. Linije RER-a su označene slovima A-E. Prometuju rjeđe od metroa. Na stanicama RER-a postoje displeji sa listom dolazećih vlakova i očekivanim vremenima dolaska. Unutar grada Pariza koriste se iste karte za metro i RER. Za razliku od metroa, RER i autobusi prometuju u više zona (koncentrični krugovi oko centra Pariza) te su karte za više zone proporcionalno skuplje. Turisti koriste RER uglavnom za vožnju do aerodroma i Versaja.

Autobus

Pariz (uključujući i predgrađa) je pokriven gustom mrežom autobusnih linija, ali je snalaženje s autobusima turistima dosta teško (iako na stanicama autobusa postoje mape s ucrtanim lokalnim linijama). Po noći voze posebne autobusne linije (prometuju dosta rjeđe od dnevnih i imaju drugačije rute).

Taksi

Svi taksiji imaju na krovu oznaku "Taxi Parisien" i tri lampice - A, B, C. Ove lampice svjetle dok taksiji prevoze putnike, označavajući trenutno primjenjenu tarifu vožnje (A je najjeftinija). Tarifa ovisi o tome da li se vozi unutar ili van Pariza, po danu ili noći. Na taksimetrima se također vidi trenutna tarifa. Kad je taksi slobodan, na krovu mu svijetli natpis "Taxi Parisien". Na vratnim staklima taksija zaljepljene su naljepnice s važećim cijenama prijevoza (malo variraju među različitim taksi-kompanijama).

Tramvaj

Postoji jedan moderan tramvaj u jugozapadnom predgrađu Pariza (vozi na ruti Issy-La Defense).

Pješke

Pješaci trebaju obratiti posebnu pažnju na vozila koja se ne zaustavljaju na pješačkim prijelazima kad bi trebala!

Mape javnog prijevoza u Parizu (PDF dokumenti):
metro Metro
RER RER
autobusne linije Autobusne linije
noćni autobusi Noćni autobusi
Više informacija...

Na idućim stranicama detaljno su opisane vrste karata za javni prijevoz u Parizu i pariškoj regiji (Île-de-France).

Znamenitosti Pariza

U zagradama je oznaka arondismana u kojem se pojedina znamenitost nalazi.

Mapa Pariza

Arc de Triomphe (VIII)

Arc de Triomphe (Slavoluk Pobjede) se nalazi na centru ogromnog kružnog toka Etoile, na kraju Champs Elyssée. Do slavoluka se dolazi kroz podzemni tunel (isti koji vodi do metroa). Može se popesti na vrh slavoluka - pogled je prva liga.

Bois de Boulogne (van grada)

Ovaj veliki park (službeno "šuma") zapadno od Pariza je omiljeno vikend odmorište Parižana. Tu je i par umjetnih jezerca, restorani i sl.

Champs Elysées (VIII)

Između trgova Etoile na zapadu i Concorde na istoku nalazi se ova najpoznatija pariška avenija. Blizu trga Concorde nalazi se predsjednička palača a s južne strane avenije, između avenija George V i Montaigne nalaze se brojni *vrlo* skupi butici.

Concorde (VIII)

Veliki trg, zapravo svojevrstan mega kružni tok, između Champs Elysées i parka Tuileries (pred Louvre-om). Na sjevernoj strani trga je jedan od top-hotela u Parizu. Preći pješke preko Concorde-a u jednom potezu je prava umjetnost preživljavanja.

Eiffelov toranj (VII)

Na toranj se može popeti pješke (do 2. kata) ili liftom (do 3. kata). Za lift se podosta čeka u redu i više košta od uspona pješke (sa 2. kata se znamenitosti u Parizu ionako već teško razaznaju).

Galeries Lafayette (IX)

Shoping centar s mnoštvom très chic butika nalazi se blizu Opere. Ponesite sve kartice, trebat će vam.

Hôtel de Ville (I)

Ova je prekrasna zgrada sjedište pariškog gradonačelnika i gradske uprave. Na istoimenom trgu zimi bude postavljeno klizalište a ljeti teren za odbojku na pijesku ili štogod slično.

Hôtel des Invalides (VII)

Vojni muzej i mjesto gdje je pokopan Napoleon. Malo dalje nalazi se most Alexandre III, vjerojatno najljepši most u Parizu.

La Defense (van grada)

La Defense je poslovni dio Pariza (zapravo to više nije Pariz već mjesta Puteaux i Courbevoie). Tu se nalazi La Grande Arche, zgrada u obliku pravokutnika s velikom "rupom" u sredini.

Latinska četvrt (V)

Latinska četvrt je nekada pripadala studentima (tu je Sorbona), a danas pripada brojnim grčkim i sličnim turističkim restoranima. Radije preporučam lanac restorana Hypopotamus (jedan je i na Champs Elysées) .

Louvre (I)

Ako je igdje u Parizu gužva i čeka se duuugi red za ulazak, to je sigurno ovdje. U samom centru grada nalazi se ovaj ogroman muzej. Ako neko stvarno hoće stradati u gužvi, neka se pokuša približiti slici Mona Lize... Ispod Louvre-a se nalazi blok sa desetak self-service restorana.

Moulin Rouge (XVIII)

Poznati cabaret nalazi se na Pigalle-u. Obično svako večer daju dvije predstave. Cijene su paprene ali je spektakl nezaboravan. Postoji još nekoliko sličnih cabaret-a u Parizu, npr. Lido. Za malo više erotskog naboja posjetiti Crazy Horse.

Notre-Dame (IV)

Poznata crkva smještena je u samom centru Pariza, na otoku L'île de la Cité. Moguće je popeti se i na krov crkve. Notre-Dame je također omiljena kod pariških džepara.

Palais Chaillot (XVI)

Palača Chaillot na trgu Trocaderó je mjesto s najboljim pogledom na Eiffelov toranj. Ako još i fontane rade to je prizor za slikati (to ipak nije čest slučaj).

Place Vendôme (I)

Ako hoćete da Sanader bude ljubomoran na vaš ručni sat, ovo je mjesto gdje ćete ga nabaviti. Da vam ne bude daleko doć do besramno slupih trgovina na drugoj strani trga je smješten hotel Ritz. Isti onaj iz kojega je pred paparazzima pobjegla (i zatim stradala u podvožnjaku trga Alma-Morceau) princeza Diana.

Parkovi

Tuileries (I), Luxembourg (VI) i Buttes-Chaumont (XIX) su samo neki od brojnih pariških parkova. U parkovima najčešće postoje metalne stolice, svakome slobodne na korištenje.

Rijeka Seine-a

Na rijeci plove brojni turistički brodovi - najčešće kreću sa Île de la Cité, blizu mosta Pont Neuf. Ovaj dio otoka popularna je destinacija za malo sjedenja (ili čak i ručak) uz rijeku. Postoje i brodovi-restorani, ali su dosta skupi.

Sacré Cœur (XVIII)

Bazilika Sacré Cœur nalazi se na brdu Montmartre, iznad Pigalle-a. Do bazilike se može doći pješke ili pak malim autobusom koji kreće s Pigalle-a, te vozi krivudavim ulicama do vrha brda. Pred bazilikom su stepenice na kojima uvijek sjedi masa ljudi, uživajući u pogledu na grad. Pored bazilike smještena je gomila turističkih restorana.

Versailles (van grada)

Do Versaja se najlakše dolazi RER linijom C, s odredištem Versailles Rive Gauche. Ispred dvorca je veliki parking. Redovi za ulaz su duuugački. Iza dvorca se nalazi veliki park.

Francuski departmani: 01 Ain, 02 Aisne, 03 Allier, 04 Alpes-de-Haute-Provence, 05 Hautes-Alpes, 06 Alpes-Maritimes, 07 Ardeche, 08 Ardennes, 09 Ariege, 10 Aube, 11 Aude, 12 Aveyron, 13 Bouches-du-Rhône, 14 Calvados, 15 Cantal, 16 Charente, 17 Charente-Maritime, 18 Cher, 19 Correze, 2A Corse-du-Sud, 2B Haute-Corse, 21 Côte-d'Or, 22 Côtes-d'Armor, 23 Creuse, 24 Dordogne, 25 Doubs, 26 Drôme, 27 Eure, 28 Eure-et-Loir, 29 Finistere, 30 Gard, 31 Haute-Garonne, 32 Gers, 33 Gironde, 34 Hérault, 35 Ille-et-Vilaine, 36 Indre, 37 Indre-et-Loire, 38 Isere, 39 Jura, 40 Landes, 41 Loir-et-Cher, 42 Loire, 43 Haute-Loire, 44 Loire-Atlantique, 45 Loiret, 46 Lot, 47 Lot-et-Garonne, 48 Lozere, 49 Maine-et-Loire, 50 Manche, 51 Marne, 52 Haute-Marne, 53 Mayenne, 54 Meurthe-et-Moselle, 55 Meuse, 56 Morbihan, 57 Moselle, 58 Nievre, 59 Nord, 60 Oise, 61 Orne, 62 Pas-de-Calais, 63 Puy-de-Dôme, 64 Pyrénées-Atlantiques, 65 Hautes-Pyrénées, 66 Pyrénées-Orientales, 67 Bas-Rhin, 68 Haut-Rhin, 69 Rhône, 70 Haute-Saône, 71 Saône-et-Loire, 72 Sarthe, 73 Savoie, 74 Haute-Savoie, 75 Seine (Paris), 76 Seine-Maritime, 77 Seine-et-Marne, 78 Yvelines, 79 Deux-Sevres, 80 Somme, 81 Tarn, 82 Tarn-et-Garonne, 83 Var, 84 Vaucluse, 85 Vendée, 86 Vienne, 87 Haute-Vienne, 88 Vosges, 89 Yonne, 90 Territoire de Belfort, 91 Essonne, 92 Hauts-de-Seine, 93 Seine-Saint-Denis, 94 Val-de-Marne, 95 Val-d'Oise, 971 Guadeloupe (DOM), 972 Martinique (DOM), 973 Guyane (DOM), 974 La Réunion (DOM).

Slijedeća stranica
Francuska: Pariz gradski prijevoz - karte za jednu vožnju